Al deze lesactiviteiten zijn gedocumenteerde casestudies van concrete lespraktijken, geschreven door leerkrachten voor leerkrachten. Als zodanig zijn deze casestudies uit veel verschillende lescontexten getrokken. Het is dus belangrijk dat je die indien nodig aanpast en bijwerkt om aan de specifieke behoeften en interesses van je eigen leerlingen tegemoet te komen. Vergeet overigens niet dat deze bijdragen afkomstig zijn van leerkrachten met verschillende culturele en linguïstische achtergronden.
Wij hebben de leerkrachten gevraagd om het ICT-niveau van de activiteit aan te duiden: Gemakkelijk, gemiddeld of moeilijk.

Om het niveau te bepalen, hebben wij de leerkrachten gevraagd hoe gemakkelijk de software is in zijn gebruik, wat de nodige algemene organisatie en hulpmiddelen zijn om de activiteit uit te voeren, alsook de vereiste vaardigheden en ervaring van de leerkracht om die in zijn les te gebruiken. Uiteraard waren zij hierbij door hun eigen ervaring beïnvloed, waardoor de beoordeling van het systeem misschien niet volledig objectief is.

Vervolgens hebben wij hun gevraagd welke leeftijdsgroep van leerlingen het meest ontvankelijk was voor en het meest te leren had van de software en de activiteit. Dit heeft geleid tot een indeling in de 3 niveaus van het secundair onderwijs: 1e graad (12-14 jaar), 2e graad (15-16 jaar) en 3e graad (17-18 jaar) plus een optie “voor alle niveaus”.
Deze activiteiten zelf uitproberen, lijkt ons de beste manier om je eigen IT-vaardigheden en efficiëntie in het gebruik van online software te ontwikkelen. Al deze ideeën zijn er voor jou en je bent dan ook volledig vrij in de wijze waarop je ze in je lessen gebruikt.

Doe mee!

Wil je lid worden van de CIRCE-community en bijdragen aan deze website door ons je ideeën en feedback te sturen? Al deze activiteiten werden door leerkrachten in klasverband getest, maar wij zijn bijzonder geïnteresseerd om feedback te ontvangen van andere personen die deze activiteiten hebben uitgeprobeerd, met eventuele aanpassingen of nuttige tips om te delen – of zelfs om te zeggen wat er FOUT is gelopen.
Wil je een activiteit op de website plaatsen, gebruik dan het onderstaande formulier. Wij zullen je activiteit dan in de gepaste rubriek op de website uploaden.

Delen:

Creative Commons LicenseCIRCE Project by TACCLE2 is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License

Dit bericht is ook beschikbaar in het: Engels Frans Duits