Op deze pagina vind je een aantal algemene apps en software die je in de lessen taal en geschiedenis kan gebruiken evenals nuttige software en apps, specifiek voor Latijn en Grieks

 • YouTube

Video’s zijn een uitstekend middel om nieuwe thema’s of lessen te openen. Ze zijn vaak irrelevant, maar lokken dikwijls reacties uit én ze werken motiverend.

Youtube is een gigantische verzameling video’s die ook gebruikt kunnen worden voor het onderwijs klassieke talen en geschiedenis: documentaires, filmfragmenten en tutorials allerhande…

Enkele voorbeelden:

 • Google Drive
Google Drive is te omschrijven als een harde schijf die via het internet te benaderen is en waarop je, net als op de harde schijf van je computer, niet alleen bestanden kunt opslaan, maar ze tevens online kunt openen en bewerken. De bestanden (documenten, formulieren en spreadsheets) kunnen gedeeld worden met je leerlingen en eveneens bewerkt worden. Dit beperkt de onnodige print outs van taken en andere opdrachten. Je leerlingen kunnen eveneens samen werken aan een taak. Google Drive kan eveneens gekoppeld worden aan een elektronische schoolplatform.

 • Dropbox
Een alternatief voor Google Drive is www.dropbox.com waar je leerlingen opdrachten/oefeningen virtueel kunnen opladen , maar bij deze app is de opslagruimte beperkt.

 • Socrative
Socrative is een online applicatie die zowel op de iPad als op de PC kan gebruikt worden om online kennis te toetsen. Hierbij worden de gegevens ook onmiddellijk geëvalueerd en de resultaten zijn zichtbaar in een Excel document. Zie hoe eenvoudig het is op dit demofilmpje

 • Quizlet
Quizlet is gratis software om testsen quizzes te maken. Je kan er bijvoorbeeld flitskaarten mee maken. Flitskaarten of Flashcards zijn kaartjes die helpen bij het aanleren en onthouden van nieuwe leerstof, bijv. Latijnse woordjes. Digitale flitskaarten hebben als voordeel in vergelijking met de papieren versie, dat leerlingen hun vorderingen kunnen zien. De site houdt namelijk bij welke woorden je nooit fout hebt, welke je soms fout hebt etc. Als leerkracht kan je een woordenlijst aanmaken die vervolgens al je leerlingen kunnen gebruiken. Of je kan je leerlingen zelf woordenlijsten laten maken. De leerlingen kunnen de Quizlet app op hun laptop, smartphone of tablet zetten.

 • Nearpod
Nearpod is een fantastische tool om interactief te presenteren. Het is een klassieke presentatie (Powerpoint, Keynote) vol interactieve elementen zoals quizzen en tekenopdrachten, dat rechtstreek naar het toestel van je leerlingen gestreamed wordt. Bovendien is Nearpod gratis.

 • QR-codes
Qr-codes zijn de perfecte manier om extra informatie of extra opdrachten in een cursus de laten voorkomen. De codes worden door de leerlingen door middel van een iPad of Tablet of smartphone ingescand en na het scannen verschijnt de extra informatie ofopdracht.

 • Prezi
Prezi is een dynamische online presentatietool gebaseerd op mindmaps . Prezi komt los van de opeenvolgende slides zoals je die kent uit Powerpoint. Door gebruik te maken van een nieuwe, grafisch zeer mooie techniek, krijg je volledige vrijheid in het ontwerp van je presentaties. Leerlingen zullen hun aandacht niet verliezen als je gebruik maakt van Prezi.

 • Morfo
Is een app die je toelaat om snel een foto van een persoon (bijvoorbeeld een klassiek hoofd van Caesar, Plato, Socrates, … ) te veranderen in een pratend 3D personage. Voor een interview met Cicero zie http://youtu.be/RaG34sOqaKk

 • iMovie
(voor IoS) Hiermee kan je op een eenvoudige manier trailers maken, filmpjes of fotopresentaties. Voor PC is Windows Moviemaker het alternatief

 • Tellagami
Tellagami is een mobiele app (voor iPhone en iPad) waarbij je een virtueel persoon over een bepaald onderwerp kan laten vertellen.

 • Explain Everything
Met de app Explain Everything kan je op een heel eenvoudige manier een instructiefilmpje maken met de iPad. Dat is handig wanneer je het principe van “flip de klas” wil gebruiken in je lespraktijk, waarbij de leerinhoud wordt aangeboden via een filmpje dat door de leerling thuis wordt bekeken. In de klas creëer je als leerkracht hierdoor meer ruimte om te oefenen en te remediëren. Het gemaakte filmpje kan je heel eenvoudig exporteren naar: de Photo Roll, Youtube, Dropbox, … De link kan je dan met je leerlingen delen.

 • Random.org
Random.org laat je toe om je leerlingen in willekeurige groepjes te verdelen. Je moet alleen hun namenlijst ingeven en met een druk op de knop worden ze random gerangschikt. Ideaal voor groepswerk.

 • Nodictionaries.com
Geen Latijns woordenboek meer nodig met www.nodictionaries.com Deze website laat je Latijnse teksten van bekende auteurs lezen zonder door aanpasbare lexicale en grammaticale uitleg tussen de lijnen aan te bieden. Een alternatief is www.collatinus.org waar je Latijnse poëzie ook kan laten scanderen.

 • Google Earth
Google Earth, een van de bekendste producten van Google, bied je een virtuele wereldbol waar je plaatsen overal ter wereld mee kunt bezoeken. Google Earth beschikt bovendien ook over 3D-beelden. Zo kan je het Colosseum in Rome of de Akropolis te Athene in 3D oproepen.

 • Khan Academy
Khan Academy is een leeromgeving met een groot aantal instructiefilmpjes en artikels, en zijn ook heel wat oefeningen en quizzen te vinden. Docenten kunnen de leerlingen volgen in hun leervorderingen. Je vindt hier heel wat materiaal over Romeinen en Grieken, zie bijv https://www.khanacademy.org/humanities/ancient-art-civilizations/roman

 • TED
Naast TED talks met toespraken van invloedrijke sprekers en experten bestaat ook TED Education. Dit is een online platform waar je heel wat lessen vindt over de oudheid. Je kan ze gebruiken zoals ze zijn maar ook aanpassen met bijvoorbeeld een filmpje van youtube en andere vragen. Dit is een grappig voorbeeld

Dit bericht is ook beschikbaar in het: Engels Duits